Miksi toimiva paineenpito ja kaasunpoisto
Myyntimiehen puhetta vai energiansäästön paikka
Jäähdytys ja lämmitysjärjestelmien tehokkuus
– Kuinka suuri osa syötetystä tehosta saadaan kylmänä tai lämpönä ulos.
Tähän on kaksi tärkeää tekijää. Ensimmäinen on syötetyn energian saaminen lämmönsiirtonesteeseen esim, vesi. Toiseksi nesteen kuljetus ja ennen kaikkea lämmönluovutus tai kylmänluovutus pääte-elimissä patterit, konvektorit yms. Lämmitys- tai jäähdytysvesien tehokkaan jakautumisen perusta on häiriötön virtaus järjestelmän jokaisessa paikassa. Pahin vastustaja on ilma eri kaasuineen, kaasukuplat estävät virtauksen ja häiritsevät järjestelmän lämmön/kylmän luovutusta pääte-elimissä sekä vaikeuttavat järjestelmän tasapainoitusta.
Jo tasapainotetuissa kohteissa tasapainotus menettää tehonsa ja se voi jopa johtaa järjestelmän komponenttien vikaantumiseen. Vielä karmivampaa: ilman sisältämä happi aiheuttaa korroosiota ja korroosio aiheuttaa metallisakan irtoamista putkista ja se tukkii toimilaitteita sekä aiheuttaa pistesyöpymiä putkistoon.
Kaasuilla esimerkiksi typellä on paljon huonommat lämmönsiirto-ominaisuudet kuin vedellä lämmönsiirtoaineena. Veden Lämmönjohtavuus on noin 20 kertaa suurempi kuin typen.
– Jotta verkoston haluttu asetuslämpötila voitaisiin saavuttaa on tärkeää, että neste minkä on tarkoitus siirtää lämpöä/kylmää ei sisällä haitallisia kaasuja. Mikäli neste on kaasurikasta, asetusarvoista riippuen järjestelmä yrittää jatkuvasti kompensoida huonoa lämmön/jäähdytyksen siirtokykyä syöttämällä enemmän ja pidempään energiaa jotta halutut arvot saavutetaan. Eli energiaa tuhlataan tehottomasti, kustannukset nousevat ja mukavuus laskee. Energiansäästön lisäksi säästyy rahaa myös verkoston kunnossapito ja huoltotöissä sekä verkosto komponentteineen saavuttavat pidemmän käyttöiän.

Puutteellinen paineenpito on suurimpia yksittäisiä syitä ilman kertymiseen järjestelmään. Paineen laskiessa alle verkoston staattisen korkeuden verkostoon”imeytyy” ilmaa mm, ilmakelloista ja sekä järjestelmien eri liitoskohdista. Myös kalvopaisunta-astioiden esipaineita korjatessa täyttökaasuna käytetään useasti paineilmaa mikä pienempi molekyylisenä kaasuna on herkempi ”säteilemään” paisunta-astian kalvon läpi verkostoon. Vaikka edellä mainitut asiat olisivatkin kunnossa emme pääse siltikään kaasuja karkuun vaan aina sitä imeytyy happidiffuusiosta johtuen ja lisätäyttöveden mukana verkostoon.
Karrikoidusti verkoston oikea käyttöpaine saadaan laskemalla rakennuksen korkeus lämmönjakohuoneesta verkoston ylimpään kohtaan metreissä ja laittamalla pilkku siihen väliin, päälle lasketaan vielä 0,8-1,2 bar riittävän ylipaineen varmistamiseksi järjestelmään. Esim, jos verkoston staattinen korkeus on 28 metriä, 2,8+0,8–3,6 bar. Tässäkin on olemassa myös muuttuvia tekijöitä(korkeat rakennukset ja vanhat verkostot) annamme mielellämme lisätietoja asiasta.

Kyseessä on siis yksinkertaiset asiat
Yksinkertaistettuna siis, paine vakaaksi ja ilmat pihalle!
Nyt meillä on tiedossa perusasiat, emme tarvitse niiden toteamiseen kalliita selvityksiä, erikois-suunnittelua tai konsultointeja vaan asia on helposti todettavissa. Asioiden saattamiseksi kuntoon ei tarvita kalliita, monimutkaisia, vaikeasti asennettavia ja vaikeasti käytettäviä laitteita. Tähän kasvavaan kysyntään on perustettu Stelltech Oy.
Maahantuomamme paineenpitoon ja ilmanpoistoon tarkoitetut laitteet on juurikin kehitetty ja suunniteltu asennettaviksi ja käyttöönotettaviksi asentaja tasolla ilman turhia komponenttejä ja ylimääräisiä käyttöönottosulkeisia. Vaikka laitteet ovat kehitetty ja valmistettu korkean teknologian länsimaassa parhaita komponenttejä käyttäen ovat ne silti hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä. Tarkoituksena on saada entistä useammalla yhtiölle säästöjä kaukolämmön/kaukokylmän ostoenergiassa, helposti ja kustannustehokkaasti!


